×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

't Kezantenaortje, Vakantiewoning in Cadzand

't Kezantenaortje, 21e jaargang no.4-december 2017

Graag schrijf ik een bijdrage voor het Dorpsblad van Cadzand:

Onze band met Cadzand dateert uit het begin van de jaren 50. Het was in die tijd dat onze grootouders (Charel van Houte en Jannetje van Cruijningen) voor hun beide dochters een perceel grond kochten op het Pèse Schorre en daar een van de eerste vakantiewoningen bouwden.

Onze moeder, Johanna van Houte, is in Cadzand geboren en trouwde met onze vader, Helmuth Lemaire, uit Schoondijke, zoon van de leraar Frans aan de HBS van Oostburg.
Het was voor ons het begin van een langdurige hechte band met Cadzand en Zeeuws- Vlaanderen.
Onze grootouders woonden destijds in het Dorp in de Mariastraat tegenover het voormalig Gemeentehuis, naast de smidse van Bram Deij en de winkel annex fietsenwerkplaats van Henk Brevet.

De vakantiewoning, de Zonnebloem, beschikte nog niet over warm water en er werd gekookt op butagas. Een koelkast was er in die tijd ook niet, wel een vliegenkastje buiten aan de schaduwzijde. Douchen deden we buiten onder koud water. In deze tijd allemaal niet meer denkbaar, maar wij denken er met warme herinneringen aan terug. Het gras werd door boer Frans Dees, de overbuurman van de latere camping Hoogduin, gemaaid en opgestapeld op een hooiruiter. Prachtige speelplekken waren dat voor ons.
De zomervakanties werden door ons natuurlijk in Cadzand doorgebracht. Immers Cadzand was de mooiste vakantieplek van Nederland en ver daarbuiten, volgens Charel van Houte.

Inmiddels is Cadzand uitgegroeid tot een bekende badplaats en komt de 5-de generatie naar het Pese Schorre. Het houten vakantiehuis is vervangen door een nieuwe stenen woning, de Zuidwester, voorzien van alle gemakken, zodat hier ook in het voor- en naseizoen gebruik van kan worden gemaakt. Het is mooi om te zien dat onze kinderen en kleinkinderen ook weer van Cadzand zijn gaan houden en op dezelfde wijze genieten van het strandleven zoals wij dat vroeger ook deden.


En Cadzand is…. Cadzand niet meer….veel is er veranderd en veel zal er nog gaan veranderen.
Een van de hoogtepunten is de aanleg van de jachthaven. Een ontmoetingsplek, ook voor de oude Kezanders, waar het goed toeven is en waar gemijmerd wordt over “vroeger” en soms afkeurend gesproken wordt over de gevolgen van de nieuwbouw in Cadzand-Bad waarbij de woorden  “een tweede Knokke” vallen.
Ook wij schrikken regelmatig van wat er allemaal aan nieuwbouw gepleegd wordt op de duinen en ook op het strand en prijzen ons gelukkig met de relatieve rust die er op het Pèse Schorre is gebleven en hopelijk zal blijven.
Dat geldt ook voor het achterland van Cadzand waar het nog heerlijk is om rond te fietsen.

Wij, de huidige eigenaren van Pèse Schorre 16, wonen allen buiten Zeeland maar komen met regelmaat voor een weekend of weekje naar Cadzand. Een aantal maal hebben we rond de jaarwisseling de antiekveiling in de NH-kerk van Cadzand bezocht. En naast Cadzand blijft Truzement en de Groe een bezoekje waard. Als we geluk hebben ontmoeten we nog wel eens Kezanders die zich onze grootouders herinneren en daar verhalen over weten te vertellen.

Zo blijven we op de hoogte van wat leeft in het landje van Cadzand en blijft het een plek waar verleden en heden op een prettige manier samenkomen.

Wij hopen dat Cadzand de van oorsprong zijnde  “familiebadplaats”  tot in lengte van dagen zal weten vast te houden!

Namens de familie Lemaire
(Ernst Lemaire, Olga Heijting-Lemaire en Hilda Lemaire)
vakantiewoning de Zuidwester, Pèse Schorre 16.

Roel Lemaire, Apeldoorn

Wat zeggen onze huurders?